Hoi!! Als je deze blog leest is er waarschijnlijk een grote kans dat je niet weet wie ik ben. Ik ben Meike, 20 jaar en zit in mijn eerste jaar Journalistiek. Tot nu toe heb ik alleen nog maar twee rollen van het reguliere onderwijs kunnen uitvoeren, namelijk de Verwonderaars en de Verhalenvinders, want daarna had ik al snel het besluit genomen om mij in te schrijven voor het selectieprogramma ‘Nimbin’. En nu, na dit hele programma te hebben gevolgd, ben ik erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

Waarom Nimbin?

Als iemand aan mij vroeg wat Nimbin precies inhield, merkte ik vaak dat ik het lastig vond om dit onder woorden te brengen. Vaak zei ik iets van: “Het is een programma waarbij we dieper op maatschappelijke onderwerpen ingaan en heel veel bijzondere plekken in Nederland hebben kunnen zien.” En nu ik erover nadenk, klopt deze beschrijving eigenlijk wel. Door Nimbin heb ik mijn kennis over bepaalde mensen, organisatie of onderwerpen verbreed. Soms door lessen op school en soms op een locatie ergens in Nederland. Mijn algemene kennis verbreden en continu onderweg zijn naar nieuwe, mooie en bijzondere plekken, zijn een aantal redenen dat ik graag mee wilde doen met Nimbin. Meer creatief bezig zijn, is daar ook een van.

Ik merkte namelijk zelf dat ik aan het begin van het schooljaar enorm behoefte had aan creativiteit. De opleiding gaf mij af en toe het gevoel dat ik altijd in hokjes en regeltjes moest denken. “Ben ik nu wel objectief genoeg, of heb ik wel beide kanten van het verhaal laten horen?”, waren vaak gedachtes die in mijn hoofd zweefden. Daarnaast moesten de journalistieke producties van het gewone schooljaar meteen ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ik miste het enorm om ook iets te maken dat ik echt zelf leuk vind en behoefte aan heb, in plaats van wat school van mij verwacht. Ik had dus enorm behoefte aan creatieve vrijheid en dat heb ik zeker kunnen krijgen door Nimbin.

Mijn blogs

Maar waar heb ik mij dan creatief in kunnen uiten? Onder andere met mijn blogs. Toen Nimbin net was begonnen, hoorden we als groep van Gemma en Patty dat we voor de komende tijd, tot onze productie, ongeveer wekelijks een blog bij moesten houden. In eerste instantie vond ik dit best wel een vage opdracht. Wat moest er dan allemaal precies in het blog staan? En wanneer is mijn blog dan goed volgens de Nimbin regels? Het antwoord op deze vragen was eigenlijk al na een aantal blogs wel duidelijk, er was namelijk geen goed of fout. Natuurlijk werd er af en toe wel aangegeven als feedback wat je bijvoorbeeld nog in je blog zou kunnen toevoegen of waar je de volgende blog mee rekening zou kunnen houden. Maar de rest was allemaal aan jezelf.

En hier komt dat creatief ontwikkelen dus terug. Ik heb deze hele Nimbin periode enorm veel en doelbewust afgewisseld in de inhoud en stijl van mijn blogs. Dat is misschien ook wel het eerste wat zou opvallen aan mijn blog, eigenlijk is geen enkele post hetzelfde. Ik heb meerdere podcasts en video’s gemaakt, een verhaal verzonnen en heel veel geschreven. Ik vond blogs maken dus achteraf echt super leuk om te doen. Je hebt namelijk alle vrijheid om te doen en te laten wat je wilt.

Leeswijzer voor mijn blog

Als je mijn website opent, kom je gelijk terecht op mijn homepagina met daarin al mijn blogs. Als je op een blog klikt, zie je aan de rechterkant een soort inhoudsopgave voor al mijn verschillende blogposts. Om een blogpost te openen klik je niet op de foto maar de titel eronder. Ik heb de posts ingedeeld op volgorde van onze Nimbin-reis. Je kan de eerste vier weken terug lezen en kijken bij ‘Denk na’, de vele bezoeken en afwisselende lessen bij ‘Kijk rond’ en ten slotte mijn proces van mijn eindproductie bij ‘Leg vast’.

Echter, ik zou het afraden om mijn logboeken in dit laatste deelkopje te gaan lezen, omdat ik graag tijdens mijn assessment persoonlijk over mijn ervaringen en ingevingen van het proces van mijn videoproductie zou willen vertellen. Wel zou ik aanbevelen om de post ‘Een beroep doen op creativiteit‘ te lezen omdat je hier mijn oorspronkelijke idee voor mijn productie kan lezen en bovendien wat meer kan leren over creativiteit!

Naast het lezen van mijn algemene blogs kan je ook meer leren over mij en wie ik als persoon ben (als je dit zou willen), ga dan naar de pagina ‘Een beetje over mij’. Dit kan je bovenin bij het menu aan de rechterkant van mijn website vinden. Daarnaast heb je daar ook nog mijn bronnenlijst van alles wat ik heb gelezen, geluisterd en gezien tijdens Nimbin. Verder heb je daar ook een pagina waar je al mijn andere video’s die ik maak in mijn vrije tijd, naast mijn videoproductie, kan bekijken. Daarbij kan je hier nog mijn persoonlijke leerdoelen terugvinden. Ten slotte zijn hier ook weer de verschillende categoriën waar ik mijn blogs in heb verdeeld.

Uitgelichte blogs

Natuurlijk mag je als je de tijd hebt al mijn blogs gaan lezen, maar dat kost best wel veel tijd. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt van de blogs die ik zou aanbeleven om te gaan lezen, luisteren of kijken.

Mijn hoogtepunten

Het maken van een blog was enorm fijn als een soort reflectie op wat je op een dag hebt geleerd, gezien of gehoord. Zoals ik al eerder heb geschreven, hebben we enorm veel dingen mogen zien en bezoeken. Het lijkt me nog leuk om even kort aan te geven welke bezoeken en lessen mij het meest zijn bijgebleven.

Ten eerste ons eerste bezoek aan Amsterdam. Natuurlijk omdat dit ons eerste echte uitje met de klas was, maar ook omdat we hier een hele leuke en interessante opdracht hadden gedaan. We kregen namelijk een case waarbij we een uur lang als een soort alien naar de wereld moesten kijken en dit op papier moesten omschrijven. Gezamenlijk brachten wij dit in praktijk door in een café te zitten en een uur lang mensen te bekijken.  In eerste instantie keek ik hier enorm tegenop, vooral omdat  ik van mezelf weet dat ik mij heel erg slecht lang op iets kan  concentreren of stil kan zitten. Echter, dit was totaal niet het geval. Ik was zo bezig met  de opdracht dat ik totaal de tijd vergat en het gegeven uur al voorbij was. Door onder andere deze opdracht is er voor mij een nieuwe interesse in antropologie gekomen. Ik merk dat ik het enorm interessant vind om mensen hun gedrag te leren observeren .

Daarnaast vond ik het boek ‘Agendahedonisme’ ook heel erg boeiend. Toen ik hoorde dat ik dit boek zou moeten gaan lezen schrok dit mij best wel een beetje af. In mijn vrije tijd lees ik namelijk best vaak fictie en vermijd ik meestal serieuze non-fictie. Dan heb ik meestal het gevoel dat dit genre snel saai wordt. Alleen, dat was bij het boek ‘Agendahedonisme’ totaal niet het geval. Het gaf mij een nieuwe kijk op bepaalde gedragingen van mijzelf en mijn omgeving in het dagelijks leven, zoek de term maar eens op! Ik kan er eigenlijk niet meer omheen dat onze Westerse samenleving van nu wordt beheerst door agenda hedonisme. Natuurlijk zal dat voor veel mensen geen enkel probleem zijn, maar ik heb na het lezen van dit boek toch geprobeerd om wat stereotiep gedrag af te leren. 

Verder vond ik het Journalism festival in Perugia een enorm groot hoogtepunt, omdat dit natuurlijk een enorm gezellige reis was en ik daar veel interessante lezingen heb kunnen bijwonen. 

Afsluitend heb ik ook veel geleerd van de ‘Week van de onzichtbaren‘. Tijdens deze week heb ik dingen mogen zien en horen waar je normaal niet echt bij stil zou staan. Zo zijn we meegegaan met een blikjeszoeker en hebben een bezoek gebracht aan kunstenaars van ‘het Wereldhuis’. Ik vond het heel erg mooi om met deze mensen in gesprek te mogen gaan en meer over hun leven en ervaringen te mogen horen. Ten slotte vind ik het belangrijk om de les van Karel van den Berg over creativiteit ook nog even aan het licht te brengen. Deze les heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn productie graag wilde richten op creativiteit.

Mijn persoonlijke leerdoelen

Om al mijn persoonlijke leerdoelen terug te kunnen lezen, kan je op deze link klikken.

Zoals je misschien hebt gezien, was ik best wel ambitieus met alles wat ik graag wilde bereiken met Nimbin. Ik heb niet alles kunnen behalen wat ik heb opgeschreven. Zo gaf ik aan dat ik beter wilde worden in presenteren. Ik heb niet per se les gekregen in presentatie, maar ik heb wel een aantal keer geoefend door een podcast te maken en hiermee op dit vlak mijn presentatie skills te oefenen. Ik heb een aantal inzichten opgedaan op het gebied van fotojournalistiek door bij een les aan te sluiten die hierover ging. Echter, ik heb helaas niet meer geleerd over factchecken. Ik denk dat ik dat volgend jaar zelf wil gaan leren. Wel heb ik van dit rijtje leerdoelen geleerd wat erbij komt kijken om een documentaire te maken. Dat heb ik natuurlijk gedaan voor mijn eindproductie.

Qua onderwerpen heb ik mij met Nimbin vooral bezig gehouden met cultuur, mindfulness, psychologie, creativiteit, filosofie, mentale gezondheid, ongelijkheid, klimaat en antropologie. Dus kort gezegd eigenlijk bijna alles.

Met het behalen van persoonlijke leerdoelen ben ik best wel tevreden. Ik heb een hoop van deze leerdoelen kunnen behalen. Tijdens mijn assessment zou ik hier graag verder op door willen gaan.

Ten slotte heb ik eigenlijk een soort combinatie gemaakt van mijn beide ideeën voor mijn eindproductie. Hieronder kan je een korte beschrijving vinden van hoe ik op mijn idee voor productie ben gekomen.

Mijn eindproductie

En dan zijn we nu eindelijk aangekomen bij mijn eindproductie over creatief activisme oftewel ‘Craftivism‘. Ik ben dus op dit idee gekomen door onder andere mijn eerder genoemde les van Karel. Hij had tijdens deze les veel inhoudelijke informatie gegeven over creativiteit en het belang ervan in de journalistiek. Na deze (wijze) les was ik benieuwd geworden wat het belang zou zijn van creativiteit op andere vlakken in de samenleving. Daar ben ik in eerste instantie verder op doorgegaan en is terug te lezen in mijn blog ‘Het belang van creatief activisme’. Tijdens dit onderzoek hiervoor kwam ik voor het eerste in aanraking met de term ‘Craftivism’ en ik merkte dat ik enorm nieuwsgierig en geboeid raakte over deze beweging. Ik bracht de term later op bij een gesprek met Gemma en nadat zij ook enthousiast werd, besloot ik mijn oorspronkelijke plan te wijzigen voor een videoproductie over dit fenomeen. Op deze manier ben ik dus op het onderwerp van mijn productie gekomen.

Zoals ik al een aantal keer heb geschreven wil ik bij dit reflecterend blog niet alles rondom mijn Nimbin-reis uitschrijven. Ik vind het ook leuk in een aantal dingen persoonlijk aan jullie te vertellen tijdens mijn assessment. Zo ik wil tijdens ons gesprek wat verder ingaan op het proces rondom mijn productie, mijn persoonlijke leerdoelen en nog wat overige zaken rondom Nimbin. Ik kijk uit naar ons gesprek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *