Dit wordt mijn laatste logboek over mijn proces van mijn videoproductie. Het is ook gelijk de minst interessante blog qua updates, omdat deze afgelopen week vooral bestond uit editen, editen en nog meer editen.

Ik heb deze week, zoals je al bij de inleiding kon lezen, vooral heel erg veel geëdit. Natuurlijk totaal niet verassend, want ik maak een videoproductie en editen hoort daarbij. Wel ben achter een aantal dingen gekomen…

  1. Ik had echt veel eerder al met het editen moeten beginnen. Ik was namelijk pas op woensdag begonnen, omdat ik het editwerk een beetje aan het uitstellen was. Dat kwam doordat ik me best overweldigd voelde door alle informatie in mijn word-bestand, mijn enorme hoeveelheid editmateriaal en ten slotte mijn tikkeltje chaotische script. Ik wist zelf wel van te voren dat zolaat beginnen iets zou zijn waar ik later een beetje spijt van zou krijgen. Hoe later je begint, des te meer kans tot tijdnood. En nu, op zaterdag wanneer ik dit blog aan het schrijven ben, begint die tijdsdruk toch een beetje op te komen. Ik moet nog best wel veel editen en daarnaast ook nog mijn blog afronden. Dus kort gezegd, les geleerd.
  2. Daarnaast ben ik door een van de videodocenten erop gewezen dat ik voor alle foto’s, die ik op mijn spandoek heb geplakt, ook een schriftelijke toestemming nodig heb van de eigenaars. Natuurlijk is dit niet geheel onlogisch, maar ik had aan dit detail totaal niet gedacht. Nu ben ik een beetje aan het twijfelen of ik mijn video wel op het internet wil uploaden, omdat het denk ik enorm veel tijd gaat kosten om voor al die foto’s toestemming te krijgen.
  3. Een spandoek filmen is minder makkelijk dan je zou denken. Afgelopen woensdag heb ik meer dan 4 uur besteed aan het filmen van een spandoek. Het was achteraf ook niet super slim om het spandoek op de grond te leggen en op die manier het ook te filmen, want ik moet constant erop letten dat mijn camera niet enorm scheef stond of dat ik een foto wel duidelijk op beeld had. Mijn idee was namelijk om als scènes tussen mijn interviews door plaatjes op een spandoek te leggen die passen bij de voice-over op de achtergrond. Alleen dit was lastiger op beeld te krijgen dan ik eigenlijk had gedacht.

Naast al deze ingevingen, wil ik ook graag op deze blog mijn script laten zien. Ik denk dat het wel leuk is om te kunnen zien wat mijn oorspronkelijk plan van mijn video is om uiteindelijk mijn echte video te kunnen bekijken.

Script voor mijn videoproductie:

Scène 1 – het protest:

*Ik leg de spandoek op de vloer*

*Ik leg een aantal voorbeelden van foto’s van activisme op het spandoek*

Voice-over: “Al deze foto’s hebben iets met elkaar gemeen. Het zijn allemaal voorbeelden van activisme. En ook deze vorm…”

*legt een voorbeeld neer van iets van creatief activisme*

“…hoort daarbij.”

*Legt het woord Craftivism uit*

Voice-over: “In deze video kijken we naar dit laatste voorbeeld namelijk creatief activisme, oftewel craftivism.”

*Je ziet nu de woorden craftivism uitgelegd op het doek*

*Video van mensen die schreeuwen.*

Voice-over: “Wat houdt deze vorm in en wat voor ander effect heeft dit soort activisme.”

*Korte sequenties van beelden van craftivism die later terug komen*

*De beelden stoppen en het beeld verschuift naar een lege plek van mijn spandoek waar ik de woorden craftivism erop leg.*

Bron: Hart van Nederland

Bron: Metro Nieuws

Bron: De Volkskrant

Bron: Daan Stam

Scène 2 – craftivism:

*Na het woord craftivism te hebben uitgelegd, begint de voice-over weer.*

Voice-over: “Craftivisten zijn creatieve mensen die met naald en draad actie voeren om de wereld hiermee beetje bij beetje willen verbeteren. Het is dus een beweging die op een creatieve manier een boodschap wil overbrengen. Denk aan breien, haken, tekenen, schilderen of borduren.”

*Wat video’s van mensen die bezig zijn met handwerk en creatieve protesten / flashforwards voor latere scènes.*

Voice-over: “In 1794 borduurde Louise van Ommeren-Hengevelt de volgende woorden op haar borduurwerk. ‘Komt, daar onse harten bloeden / Dat hier onse daden spreken / Op het zien van slavernij / Laten wij dit Muisje vrij.’ [1]

Bron: MijnGelderland

*Ik leg deze woorden op het spandoek*

“…De korte zinnen tonen een politiek standpunt dat niet duidelijk uit de voorstelling zelf naar voren komt. Je ziet namelijk een oudere man aan een tafel in een tuin zitten vergezelt met twee vrouwen en een kind. Samen kijken ze naar een muis die in een kooi gevangen zit. Door Louise’s woorden is de boodschap duidelijk geworden. De muis is niet een bron van vermaak, maar een deel van een grotere maatschappelijke boodschap, namelijk het afschaffen van slavernij. Vrouwen hadden in deze tijd nog geen stemrecht, maar door deze manier van activisme kon ze toch haar stem laten horen. [2]En in 1908  hadden de vrouwen hun politieke statement op banieren geborduurd en met deze banieren in een optocht door de stad gelopen om vrouwenkiesrecht af te dwingen. De echte term voor al deze activistische bewegingen werd pas in 2003 publiekelijk bekend gemaakt door de Amerikaanse schrijfster Betsy Greer.”[3]

Bron: Atria

Eerste Wereldoorlog
Bron: Socialisme.nu

Bron: HelloBetsyGreer

*Video schakelt over naar Betsy en legt wat uit*

Betsy:

  • Haar uitleg wat craftivism precies is
  • Uitleggen dat ze niet per se de bedenker is
  • Hoe ze in contact is gekomen met de craftivist collective

*Video schakelt door naar het spandoek waar ik uitleg geef over the craftivist collective*

Voice-over:

“Een organisatie die al die verschillende manieren van craftivism ondersteunt is het craftivism collective. De ‘Craftivist Collective’ is een organisatie door projecten, evenementen en middelen aan te bieden het werk van craftivisten ondersteunt. Het collectief is in 2009 opgericht door Sarah Corbett. Sarah ziet de benadering van het ‘Craftivism collective’ als zachtaardig protest. Hiermee ziet ze zachtaardig niet als passief of zwak, maar juist als genuanceerd en medeleven. Op een kalme, trage en doordachte manier wilt deze organisatie de wereld steek voor steek veranderen, dus onder andere met naald en draad. Hiermee willen bewustzijn creëren voor sociale onrechtvaardigheden en mensenrechtenkwesties.”

*Betsy legt uit *

Bron: Craftivist Collective

Bron: Craftivist collective wordpress

Bron: Craftivism: The Art of Craft and Activism

Scène 3 – Zoek Het Uit Man:

*Ik leg een foto neer van Zoek het uit man*

Bron: Zoek Het Uit Man

Voice-over: “Je kan dus op talloze manieren creatief activistisch zijn. Zo kan je er ook voor kiezen om muziek te maken en hiermee problemen aan de kaak te stellen, iets wat de band Zoek Het Uit Man doet.”

*Een fragment van een optreden van de band speelt af*

ZHUM:

  • Vertelt over wat voor muziek ze maken en hoe ze als band bijelkaar waren gekomen.
  • De reacties rondom hun nummers
  • Effect van hun muziek
  • Zijn ze creatief activisten?
  • Waarde van creatief activisme

*Wat sfeershots tussendoor*

Scène 4 – activisme uitleg:

*Legt foto’s neer van verschillende vormen van activisme en dan een foto waar een video vanuit gaat afspelen*

Voice-over: “Activisme is een verschijnsel dat al eeuwenlang bestaat. Het is niet iets dat zomaar plotseling is ontstaan, maar heeft zich door de jaren heen ontwikkeld in diverse vormen en met wisselende intensiteit.”

Bron: Nos.nl

Bron: Noordhollands Dagblad

*Expert in activisme legt uit…*

Scène 5 – DvONS:

*Ikleg een aantal foto’s neer van DvONS + informatie boekje*

Tijd screenshot = 03:03

Voice-over: “Zoals … had kan activisme zorgen voor een samenhorigheidsgevoel en onderlinge verbinding. Ook de organisatie DvONS probeert dit hun project voor elkaar te krijgen.”

*Bij een van foto’s begint een filmpje af te spelen en hoor je Ricardo praten over verbinding*

Voice-over: “Volgens de website van DvONS heeft kunst een enorme kracht om mensen met elkaar te verbinden. Daarom heeft Ricardo Burgzorg het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden bedacht.”

*Ricardo begint uitleg te geven*

Ricardo:

  • Idee project
  • Effect en wat tot nu toe bereikt
  • Meerwaarde creatief activisme

*Tussendoor sfeershots en vrouw die vertelt over haar bezigheden*

Scène 6 – CCED:

*Sfeershots van de werkzaamheden in Dordrecht aan het tapijt spelen af*

Voice-over: “In veel verschillende provincies in Nederland wordt hard gewerkt aan de tapijten voor DvONS. Ook in Dordrecht in de ruimte van de organisatie CCED werken elke donderdag en vrijdag verschillende mensen aan het tapijt van Zuid-Holland.”

*Weer wat sfeershots van het proces*

Voice-over: “Naast dat CCED ruimte biedt aan het project van DvONS is het ook een plek die alle culturen die Dordrecht te bieden heeft bijelkaar probeert te brengen onder andere door creatieve activiteiten te organiseren.”

Sidney:

  • Geeft uitleg over de organisatie
  • Vertelt over het creatieve deel van de organisatie
  • Belang van craftivism

*Met tussendoor een hoop sfeershots van de ruimte*

Scène 7 – uitleg over andere acties:

*Ik schuif het spandoek een beetje opzij en zet er een deelkopje bij ‘Andere vormen van activisme’*

Arpillera van Chili, uit een expositie in Derry, 2008

Bron: TRC-leiden

Voice-over: “Het concept van op een stuk stof een boodschap overbrengen is niet iets nieuws. Zo hebben we natuurlijk het eerder genoemde kiesrechtprotest van de vrouwen uit het jaar 1909 , maar was er ook een groep vrouwen die tijdens de dictatorschap in Chili de geschiedenis van hun land borduurden. Deze groep vrouwen is ook wel bekend als de ‘arpilleristas’. Op jute zakken borduurden de familieleden van verdwenen mensen (dit waren vooral vrouwen). Wat voor deze mensen begon als een manier om de traumatische ervaringen / gebeurtenissen een plekje te geven, groeide uit tot een manier om aan de wereld te tonen wat Chili allemaal gebeurde.”

*Legt een foto neer van Tinkebell*

“Tinkebell, oftewel Katinka Simonse, werd bekend toen ze haar depressieve kat uit zijn leiden had verlost en er een handtas van had gemaakt. Ze deed dit in 2004 als statement: ze wilde laten zien hoe tegenstrijdig het is dat we het normaal vinden om dieren te doden voor eten of kleding, maar dat we het vreselijk vinden als het om een huisdier gaat. De actie leverde haar echter niet de reactie waar ze op had gehoopt. In plaats van een inhoudelijke discussie over dit idee, kwam er een storm van kritiek en zelfs veranderingen in de wet.”

Bron: De Volkskrant

Voice-over: “Naast dat creatief activisme effect kan hebben, zijn er ook andere activistische acties die door de afgelopen jaren impact hebben gehad.”

*Schrijft de woorden MeToo op het doek*

Voice-over: “Zo heb je de MeToo-beweging. Deze beweging begon in 2017 toen veel mensen op sociale media de hashtag #MeToo gebruikten om hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie te delen. Dit kwam op gang nadat er beschuldigingen van seksueel misbruik tegen filmproducent Harvey Weinstein naar buiten kwamen. De beweging zorgde ervoor dat er meer werd gepraat over grensoverschrijdend gedrag, op het werk en daarbuiten. In 2018 kreeg MeToo veel steun van de Verenigde Naties en Amnesty International. Door de beweging durven meer mensen hun verhaal te vertellen, en is het makkelijker geworden om over seksueel misbruik te praten.”

*Rode lijn actie foto*

Bron: Amnesty International

Bron: Oxfam Novib

Bron: Stichting Vluchteling

“Een actie dichter bij huis is de rode-lijn demonstratie in Den Haag. Deze was gericht tegen het aanhoudende geweld in Gaza en het uitblijven van sancties door het kabinet. De eerste grote demonstratie vond plaats op 18 mei, met meer dan 100.000 mensen die in rode kleding door Den Haag liepen om een symbolische en fysieke lijn door het geweld te trekken. Op 15 juni volgde een nog grotere demonstratie, met 150.000 deelnemers. Dit soort protesten vonden ook plaats buiten Den Haag, in steden als Brussel, Montreal, Kopenhagen, Stockholm, en zelfs op andere plekken in Nederland zoals Terschelling en Dordrecht. Tot nu toe heeft het kabinet nog niet op de protesten gereageerd. De organisatie zegt door te gaan met demonstreren totdat er wél een reactie komt.”

Scène 8 – activist:

Activist: Legt uit hoe lang het duurt voordat een activistische actie effect heeft.

Scène 9 – Betsy:

*Ik leg weer een foto neer van Betsy en ze begint weer uit te leggen

Betsy:

  • Over haar mening van Craftivism
  • Effect van Craftivism
  • En nog meer dingen die hier bij zou passen

*Aangevuld met sfeershots*

Scène 10 – Buba:

*Ik schuif het spandoek opzij en leg een foto neer van Buba*

*Eerst wat sfeershots van zijn werkruimte met een voice-over tussendoor*

Voice-over: “Dit is Bubacar. Een aantal jaar geleden is hij van Gambia naar Nederland gekomen en is hier ongedocumenteerd. Dat betekent hij niet beschikt over een geldige verblijfsvergunning voor verblijf of werk in Nederland. Echter zit Buba niet stil. Hij werkt als vrijwilliger bij The BAM collectief. Dit is een collectief van ambachtslieden en kunstenaars zonder verblijfsvergunning.”

*Buba legt nog wat meer uit over BAM*

*Sfeershots*

Buba:

  • Over wat hij wilt bereiken met zijn kunst
  • Meerwaarde van craftivism

*Scène eindigt met Buba die mijn spandoek bedrukt*

Scène 11 – afsluiting:

*Je ziet de tekst van Buba en het beeld zoomt uit*

Wat afsluitende woorden van Betsy.


[1] https://mappingslavery.nl/portfolio/oldenhof/

[2] https://mijngelderland.nl/inhoud/specials/sporen-van-slavernijverleden/een-geborduurd-protest-tegen-de-slavernij

[3] https://stemopeenvrouw.com/blog-handwerk-politieke-kunstvorm-door-vrouwen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *