Ik ben nu al bij derde week van mijn productie aangekomen, hoe dan?! De tijd gaat zo snel dat is echt normaal! Maar in iedergeval voor deze logboek wilde ik graag mijn proces van het maken van mijn productie laten zien door middel van een aantal video’s. In de video’s probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen wat ik deze week heb gedaan en hoe ik de interviews heb ervaren. Hopelijk zijn de video’s beetje interessant om te kijken! 🙂

Week 3: maandag en dinsdag

CECD: Regelen betekenisvolle activiteiten, zoals inspirerende exposities, educatieve bijeenkomsten en samenwerkingsactiviteiten. Willen alle culturen die Dordrecht rijk is leren kennen en bij elkaar brengen. Door elkaars tradities, gebruiken en verhalen te ontdekken, leren we elkaar beter kennen en begrijpen. Voor een inclusief Dordrecht.

Activiteiten van CECD: Samen met Our HERitahe en het Moslim Archief een iftar georganiseerd. De expositie Balansa van Meliange Comenenci. Meliange wil het publiek aanzetten tot reflectie over hun eigen positie en identiteit. Maar ook: Draden Van Ons Nederlandse Slavernijverleden (CECD is vanaf eind februari een van de maaklocaties van dit project), Keti Koti, slavernijwandeling: slavernijverleden Dordrecht, healing High Tea en angisa schilderen (door het schilderen van Surinaamse hoofddoekstuk leren kinderen over de geschiedenis en betekenis van de angisa).

Mijn interviewvragen: Hoe is CECD ontstaan? Wat voor (creatieve) activiteiten voeren jullie uit? Hoe verwerken jullie creativiteit uit bij CECD? Zouden jullie jezelf als creatief activistisch beschrijven? Wat zijn de reacties die jullie hebben gekregen op het project Draden Van Ons Nederlandse Slavernijverleden? Wat zijn jullie toekomstplannen? Wat is het effect dat jullie willen bereiken met CECD?Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?

https://www.cecd.nl/vrijwilligers/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61566887661212&sk=mentions

Week 3: woensdag & donderdag

DvONS: Kunst heeft een enorme kracht om mensen met elkaar te verbinden. Daarom heeft Ricardo Burgzorg het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden bedacht.

DvONS Zuid-Holland: Sinds februari 2025 wordt er door heel Zuid-Holland samengewerkt in verschillende werkplaatsen aan een glas in lood geïnspireerd monumentaal wandkleed van 35 x 2,5 meter. Inwoners van de hele provincie zijn uitgenodigd om mee te helpen aan het maken van dit kunstwerk. Waarom dit project? De provincie Zuid-Holland heeft een grote rol gespeeld in de economie van de slavernij. Het heeft op vele manieren een belangrijke rol gehad in het koloniseren van landen in het Atlantische gebied en de handel in slaven. Het ontwerp van het wandkleed is geïnspireerd op de glas-in-loodramen in kerken. Dit natuurlijk niet zonder reden. Het christendom is bij uitstek de religie die nauw verbonden is met de slavernij en de westerse koloniale expansie.Het verhaal van het wandkleed begint aan de zijkanten met het slavernijverleden en eindigt in het midden met dromen en hoop voor de toekomst. Door het wandkleed worden de ideologieën van het verleden zichtbaar die onrecht en ongelijkheid brachten in zowel de Caribische gebieden als het voormalig Nederlands-Indië. Verder zie je ook het Mauritshuis en de Universiteit van leiden afgebeeld, omdat deze instellingen de veranderende kennis en inzichten over het slavernijverleden afbeelden.

Mijn interviewvragen: Hoe bent u op het idee gekomen van het Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden? Waarom een tapijt? Hoe zijn jullie tot het ontwerp gekomen? Wat komt er allemaal bij zijn groot project kijken? Wat denkt u dat de meerwaarde is van het gebruik van creativiteit om een activistische boodschap over te brengen? Waarom wilde u op een creatieve manier dat de rol van Zuid-Holland op het slavernijverleden laten zien? Wat voor (creatieve) projecten heeft u nog meer gedaan? Hoe bent u op het idee gekomen om een boek te schrijven over Zwarte mensen in prentenboeken? Zou u zichzelf als een creatief activist beschrijven? Wat zijn de reacties die jullie hebben gekregen op het project Draden Van Ons Nederlandse Slavernijverleden? Wat zijn uw toekomstplannen? Wat is het effect dat u wilt bereiken met DvONS? Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?

Zuid-Holland – DvONS

https://npo.nl/cultuur/bekijken-bezoeken-beleven/draden-die-verbinden-slavernijverleden-in-textiel

Betsy Greer: Ze gelooft in het vertellen van authentieke verhalen, mensen aanmoedigen tot het doen van goede dingen, een community oprichten en vreugde zoeken. Door de jaren heen is ze veel verschillende soorten dingen genoemd: een schrijver, spreker, merk marketeer en workshop organisator. Begin 20 begon ze met breien. Het combineerde woorden en creativiteit. Ze had het gevoel dat door het breien ze haar stem kon laten horen. Later durfde ze dat ook te doen door te spreken. (Ze vond dit eerst heel erg eng). Ze begon met het researchen hoe textiel wordt gebruikt als middel voor protest, persoonlijke groei en transformatie. Ze werkt graag met verhalen.

Mijn interviewvragen: How did you come up with the term craftivism? What inspired you to be a craftivist? In what way are you a craftivist? How can someone become a craftivist? What does craftivism stand for? When does something count as craftivism? Is there a big difference between creative activism and protest art? What do you think is the importance of craftivism? What effect can craftivism have on our society? What projects have you done? Do you know other craftivism organizations? How did you come in contact with the Craftivist Collective? What are your future plans for craftivism?

Informatie gevonden op de website: Hello Betsy Greer

Zoek Het Uit Man: Wie? Ceder, Julian, Thomas en Patton Wat? Een punkband met protest nummers. Nummer over PFAS à Chemours.

Mijn interviewvragen: Hebben jullie een reactie van Chemours gekregen over jullie nummer PFAS? En van de gemeente? Waarom hebben jullie besloten deze band op te richten? Wat is de reactie die jullie krijgen op jullie nummers? Wat is het effect dat jullie willen bereiken met jullie muziek? Wat hebben jullie tot nu toe bereikt? Wat zijn jullie toekomstplannen? Hoe bedenken jullie je nummers? Wat is het nummer waar jullie het meest trots op zijn? Wat beweegt jullie er naartoe om muziek met een boodschap te schrijven? Zouden jullie jezelf als activist beschrijven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *