Wat zou er gebeuren als we de natuur haar eigen gang laten gaan? Dat de mens samenleeft met de natuur en niet de natuur elke keer blijft verstoren. Hoe zou dit eruit kunnen zien en wat zou de overheid nu al kunnen doen om dit waar te kunnen maken?
Na het werkbezoek bij Urban Rewilding in Nijmegen was ik helemaal enthousiast geraakt over hun idee. Stel dat we in een wereld zouden leven waar natuur en mens in harmonie samen zouden kunnen leven? Dit idee klinkt vooral erg romantisch en met de dreigingen van nu en prioriteiten van de overheid is het ook best onrealistisch. Toch leek het mij interessant om voor deze blog een idee te schetsen hoe onze wereld eruit zou kunnen zien als het idee van Urban Rewilding verder zou worden uitgevoerd. Daarom heb ik hieronder een soort eigen stad verzonnen waar dit van sprake is. Benieuwd? Lees dan vooral verder! 🙂
Verdantia; de stad waar natuur en mens wél samen kunnen leven

Welkom in Verdantia, de stad waar natuur en mens samen in harmonie leven. Groen en duurzaamheid zijn de belangrijkste waarden voor deze plaats. Daarom is het vanzelfsprekend dat de stad alleen bereikbaarheid is via de trein, lopend of fietsend. Op andere manieren is het niet mogelijk om de stad te kunnen bereiken. De gemeente begrijpt dat het openbaar vervoer prijzig kan zijn. Daarom is het voor iedereen kosteloos gemaakt om de stad met het openbaar vervoer te kunnen bereiken.
Als je de stad binnenloopt merk je gelijk dat je in een groene oase van natuur binnenkomt. Overal om je heen zie je verschillende soorten planten en bloemen. Er zijn geen regels waar deze planten mogen groeien. Alle plekjes mogen begroeid worden. Hierdoor is de stad ook gelijk zeer toegankelijk voor dieren. In vrijwel de hele stad kunnen de dieren zich veilig nestelen. Er zijn geen auto’s die een gevaar kunnen opleveren voor de dieren en de mensen in de stad weten hoe ze om moeten gaan met de dieren.
Dieren die je kan vinden in de stad zijn vooral dieren die zich bevinden in de bossen van Nederland. Denk hierbij aan verschillende soorten insecten en vogels, vossen, eekhoorns, vleermuizen en ga zo maar door. Deze dieren bevinden zich in Verdantia, omdat het klimaat van de stad het meest geschikt is voor dit soort dieren. In de stad zijn namelijk veel bomen en soorten planten. Echter is de stad minder geschikt voor grotere dieren zoals paarden of koeien. Dit komt doordat Verdantia nog een steeds een stad is en onvoldoende ruimte kan bieden voor grotere dieren. In het geval dat een groter dier zich betreed in de stad, wordt er naar de veiligheid van het dier en de mens gekeken of in het in de stad kan blijven. Als blijkt dat het dier gevaar loopt of een gevaar kan zijn wordt er naar alternatieven gekeken waar het dier dan wel naartoe kan gaan. Zo is er buiten de stad voldoende natuur om ook als dier te verblijven en kan deze ruimte als alternatief voor het dier worden gezien. De dieren blijven daarbij wel inwoners van de stad en worden onder geen enkele voorwaarde (behalve zeer ernstige zaken) neergeschoten.
Voor de mens wordt veiligheid en leefbaarheid ook enorm gewaarborgd. De woningen worden in de hoogte gebouwd, waardoor er voldoende woonruimte is voor iedereen. De wolkenkrabbers worden gezien als woontorens. Hierin kan je horecagelegenheden, winkels en kantoren vinden. Naast de hoge gebouwen zijn er ook nog lagere gebouwen in de stad te vinden. Dit met als reden zodat de stad niet overweldigend overkomt. Dieren moeten zich namelijk ook nog welkom voelen en natuur moet de ruimte krijgen om te groeien. Daardoor staan niet alle gebouwen dicht op elkaar, waardoor er ruimte is voor bomen om te groeien of een park als ontmoetingsplek voor mensen.

Als er nieuwe woningen bij moeten komen, overlegt de gemeente eerst om tot een goede oplossing te komen. Het is niet de bedoeling dat door de bouw van een extra woning de natuur en dieren worden verstoord. Er wordt door de gemeente gestreefd om zo natuurinclusief mogelijk te bouwen. Hieronder zijn een aantal voorbeelden hoe Verdantia probeert natuurinclusiviteit toe te passen in de stad:
- Het aanleggen van groenblauwe verbindingen. Hiermee worden landschapselementen zoals sloten, boomsingels en beken bedoeld. Dit zijn plekken waar planten en dieren zich kunnen verschuilen en verplaatsen.
- Bij woningen wordt er op gelet dat er een balkon of tuin kan komen voor planten en bloemen.
- Daarnaast wordt er op geattendeerd dat er in de stad voldoende plek is voor dieren om te verblijven. Zo zijn er bij verschillende gebouwen op de muren nestkasten of insectenhotels te vinden.
- Naast balkons en tuinen is er op de gebouwen ook veel groen te vinden. Denk aan groene gevels en daken of klimop op de muren.
- Elk gebouw in de stad maakt gebruik van duurzame energie. Dit omvat het gebruik van windenergie en zonnepanelen.
- Ten slotte is eraan gedacht om zo biobased mogelijk te bouwen. Denk hierbij aan materialen zoals hout, bamboe, vlas, hennep en stro, maar ook het gerecyclede materialen.
Natuurlijk is er in de stad niet alleen plek voor woningen en dier en natuur. Zo zijn er vanzelfsprekend ook scholen, restaurantjes, musea, sportplekken en supermarkten. Een aantal van deze faciliteiten zijn te vinden in de zogenoemde woontoren. Daarnaast zijn ze ook verspreid in andere gebouwen door de rest van de stad. Bij alle ondernemingen wordt er verwacht dat ze duurzaamheid op de eerste plek zetten. Ze kunnen bijvoorbeeld natuurinclusiviteit toepassen of recyclen. Het belangrijkste is dat ze de waarden van de stad in het oog houden. Ook voor de rest van de menselijke bewoners van de stad wordt verwacht dit te doen. Zo zijn er door de hele stad plekken om je afval te recyclen.

Ten slotte is het natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk dat de mens zich ook makkelijk door de stad kan vervoeren. Zo zijn er door de stad heen verschillende paden en smalle wegen waar je doorheen kan wandelen of fietsen. Daarnaast kan je je ook vervoeren met het openbaar vervoer, zoals ondergrondse metro en treinen en trams die juist boven de gebouwen rijden. Hierdoor wordt de natuur zo min mogelijk verstoord.

Verdantia; maar dan in het echt
Op het internet ben ik verder gaan zoeken naar andere communities die samenleven en waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Zo kwam ik terecht bij de community Vlierhof. Dit is een kleinschalige, ecologische woongemeenschap in Duitsland. De community draait om duurzaam en bewust samenleven. Hun visie is samenleven en samenwerken. Volgens een artikel van Hipsy kan het leven in een community als intens worden ervaren, maar heeft het daarbij ook een hoop voordelen. Je leert bijvoorbeeld beter je eigen grenzen te bewaren. Ik denk zelf dat mijn zelfverzonnen stad Verdantia eigenlijk ook een soort community is. Mensen wonen en werken samen in dezelfde stad. Misschien is de community in Verdantia minder hecht dan dat ze bij Vlierhof zijn, maar wel hecht genoeg om allemaal dezelfde waarden te hebben om positief aan de stad bij te dragen. Ook is er een verschil tussen beide gemeenschappen. Waar Verdantia een grotere stad waar mensen samen leven, maar wel apart werken, leven en werken de bewoners van Vlierhof samen en wordt het werken niet apart gedaan. De gemeenschap is hun leven en hebben daarbij geen andere baan.
Verder las ik dat Vlierhof ook van plan is een nieuwe ANBI-stichting (algemeen nut beogende instelling) op te richten op ‘Eco-community network.’ Ze willen met deze stichting gaan richten op het communityleven en willen ze mensen met elkaar gaan verbinden. Dit vind ik persoonlijk een enorm mooi idee. Hoe fijn het zijn dat er nog meer plekken zouden zijn waar mensen met elkaar kunnen verbinden in een wereld waar dit juist steeds minder gebeurd.

Bronnen:
https://www.landschapoverijssel.nl/over-ons/onze-standpunten/groenblauwe-dooradering
https://www.sweco.nl/actueel/verhalen/10-tips-voor-een-natuurinclusieve-stad/
https://www.jurable.nl/blog/2022/11/08/natuurinclusief-bouwen/
https://degroenewoning.nl/wat-is-natuur-inclusief-bouwen/
file:///C:/Users/mlmin/Downloads/230330_biobased_TG_PDFA.pdf
https://hipsy.nl/blog/het-leven-in-een-leefgemeenschap-en-de-rol-van-communities-in-de-maatschappij