Deze week begonnen we met het laatste deel van ‘Denk Na’. Ik dacht dat het leuk was om opnieuw een beetje te variëren met mijn posts op mijn blog, dus daarom heb ik voor ‘De Week Van Luiheid’ een aantal audiofragmenten opgenomen met mijn ideeën, gedachtes, enz.
Maandag 10 maart: Deze dag stond vooral in het teken van de les van Michiel. Hij vertelde ons wat meer over wat de week van luiheid zal gaan inhouden en gaf hij ons nog een extra opdracht. Voor deze opdracht moesten we een uur helemaal niks doen, dus geen afleidingen zoals een telefoon of met elkaar praten. Het enige wat we hoorden was het ruizen van het water van de zee vanuit een filmpje afgebeeld op het digiboord in het lokaal. Hieronder kan je mijn gedachtes over deze les horen!

Dinsdag 11 mei: Vandaag hadden we een gesprek met Tom Grosfeld die ons meer ging vertellen over zijn boek ‘Agendahedonisme’. Ik vond dit boek een van de meest interessante en tegelijkertijd confronterentste boeken die ik in tijden heb gelezen. Dit ga je zo allemaal horen in mijn audiofragmenten over verschillende quotes die ik heb gehighlight uit het boek! 🙂
“Dat doe ik nog steeds. Soms kies ik bewust een scenario uit waarin ik wil wegdromen, maar vaker word ik erdoor overvallen. Ineens glijd ik dan een andere wereld binnen. Mijn fantasieën binnen die wereld zijn richtingloos, ze kunnen over alles gaan. Soms zijn het verbeeldingen van andere levens die ik had kunnen leiden, een andere keer raak ik verzeild in een gedachtewisseling met mensen aan wie ik onbewust moet denken, en weer een andere keer lijk ik in een stoptrein te zitten die telkens even stiltaat bij een bepaalde fantasie en dan vlug doorrijdt naar het volgende verhaal, met een nieuwe context, andere mensen en een volgende sfeer.”
“Soms krijgt de agendahedonist het benauwd. Dan werpt hij een blik in zijn bullet journal en ziet – even bladeren – goede voornemens, maanddoelen, ontspanningsdoelstellingen, voortgangtrackers, boeken die hij wil lezen, films die hij wil zien, vrienden met wie hij nog moet afspreken, dingen die hem blij maken, plaatsen waar hij naartoe wil, algemene bucketlist, huishoudschema, ah, daar, zijn vijfjarenplan…”





“Het is dan ook niet verwonderlijk dat de klok als belangrijker wordt beschouwd voor de industrialisatie dan de uitvinding van de stoommachine. De industriële revolutie was nooit mogelijk geweest zonder nauwkeurige coördinatie van de organisatie van het moderne leven.”
“In dat licht moeten we de mens als onderneming zien: alles wat bijdraagt aan de ontwikkeling en verbetering van het individu – nieuwe vaardigheden die hij onder de knie krijgt, informatie die hij tot zich neemt, nieuwe sociale relaties die hij aangaat, de uibreiding van zijn culturele bagage door naar een theatervoorstelling te gaan – zijn als inversteringen in het zelf. Het vergroot ons menselijk kapitaal en is daarmee een investering in ons toekomstige inkomen.”
“Het is als leven met een elektronische enkelband om. Terwijl uit onderzoek blijkt dat we meer genieten van vrijetijdsactiviteiten wanneer we ze losser en spontaner benaderen in plaats van vooruit te plannen. Reden daarvoor is dat we de neiging hebben om onbewust al onze geplande activiteiten op dezelfde mentale berg te gooien.”
“Kanye West zegt het al: we zijn geobserdeerd door persoonlijke groei. Vastberaden om de beste versie van onszelf te worden. Er zijn mensen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en sigaretten, maar de meerderheid kan niet zonder coaches, zelfhulpboeken, mindsetcursussen of ted Talks over efficiëntie.”
“Het investeren in het geluk van werknemers levert dus rendement op. Steeds meer bedrijven helpen andere bedrijven om hun personeel zo gelukkig mogelijk te maken. Gelukkige werknemers ‘produceren’ is een efficiënte, relatief goedkope manier geworden om de winst te verhogen. Intussen blijft de werknemer met een oppervlakkig geluksgevoel zitten dat hem slechts in staat stelt te blijven functioneren binnen het systeem.”
“‘First man made the hammer, then the hammer made the man.’ Dit wordt vaak geparafraseerd als: we shape our tools and, thereafter, our tools shape us. Hoewel het de mens is die technologie maakt – het is niet iets wat we toevallig tegen het lijf lopen – worden we er uiteindelijk sterk door gevormd.”
Woensdag 12 mei + donderdag 13 mei: Op woensdag heb ik het interview met Quirine en Lars uitgewerkt. Op donderdag heb ik dit interview tijdens de les laten horen. Hieronder heb ik nog even mijn gedachtes hierover op een rijtje gezet in een audiofragment en daarbij mijn podcast toegevoegd.
Vrijdag 14 mei: Vandaag was ik natuurlijk bezig geweest met het maken van deze post op mijn blog. Hieronder kan je mijn eindconclusie horen over deze week.